joi, 10 decembrie 2009

Obiceiurile vinului de inceput de an - Arezanul viilor


An de an, la Conac, traditia renaste, reia ciclul vegetal al vitei de vie, lung de aproximativ o jumatate de an.
Totul incepe la sfarsitul lunii ianuarie si inceputul lunii februarie si este marcat de sarbatori si obiceiuri dedicate vitei de vie si pomilor fructiferi (Arezanul Viilor, Tarcolitul Viei, Ziua Omizilor, Trif Nebunul si altele).
Arezanul viilor este un ceremonial bahic, de origine tracica, desfasurat in plantatiile de vita de vie in ziua mortii Anului Vechi si renasterii Anului Nou Viticol.
In ziua de 1 februarie, barbatii merg la plantatiile de vita de vie, de obicei cu saniile trase de cai impodobiti cu coardele de vita. Fiecare proprietar isi taie, de la viia sa, cateva corzi cu care se incinge peste piept si din care isi face cununita pe cap si cingatoare la brau. Dezgroapa o sticla cu vin ingropata toamna si merge la petrecerea comuna, in jurul focului aprins pe o inaltime.
Acolo se mananca, se bea, se joaca in jurul flacarilor, se sare peste foc, se stropeste cu vin jagaraiul incins. Seara, barbatii se intorc in sat, cu faclii aprinse in mana, si continua petrecerea pe grupe de familii.
Jertfa incinerata sunt coardele uscate ale vitei taiate cu un an inainte si produsul acesteia, vinul, aruncat in foc (este posibil ca in vechime sã se fi jerfit si o oaie sau un berbec).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu