joi, 8 iulie 2010
Bucatarie autentica vs. bucatarie traditionala
In aceasta primavara am avut oaspeti, care ne-au marturisit ca au fost placut surprinsi de bucataria fusion cu care au fost tratati, desi initial se asteptau la o bucatarie traditionala.
Am plecat de la aceasta remarca si am inceput sa ne gandim putin la ideea de traditional, cat si la aceea de autentic. Cand spunem bucatarie traditionala sunt cateva lucruri care ne vin in minte: mici, sarmalute, mamaliguta - produse traditionale, dar nu autentice romanesti! Micii (aceasta forma de carne tocata condimentata, fripta) se regasesc in bucataria vecinilor nostri sudici, sarmalele vin de la "sarma" care in turca inseamna "a rula/a infasura", mamaliga este cunoscuta in intreaga lume dupa numele originar italian "polenta".
"Chiftelutele marinate" reprezinta un fel de mancare autentic romanesc, o imbinare a carnii tocate condimentate si a sosului pe baza de rosii, pe care nu am intalnit-o inca in culturile vecine.
Si in cazul deserturilor putem avea o comparatie asemanatoare. Astfel, este evidenta originea unor prajituri precum tiramisu (desert originar din Italia) sau profiterol (desert originar din Franta, servit cu ocazia nuntilor si sarbatorilor de iarna).
Singurul desert autentic romanesc este coliva, care dateaza din vremea dacilor, fiind servita, in acea vreme, cu ocazia sarbatorilor si ceremoniilor.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu